Barát vagy ellenség az RFID?

2019-05-06RFID, rfid azonosítás, rfid belépteetés

Egyértelműen a vállalata barátja az RFID. És hogy miért ez a címben feltett kérdés? Megpróbáljuk körüljárni, hogy a vállakozási szférában mely területeken tudjuk hasznosan alkalmazni e technológiát.

 

Az RFID módszer elterjedése a második világháborúhoz köthető, ugyanis ezzel az azonosítási módszerrel különböztették meg a britek az ellenség repülőgépeit a sajátjukétól. A háborúnak vége, viszont az RFID sikere nemhogy nem hagyott alább, hanem egyenesen szárnyal. Az alábbiakban arra találhat tippeket, hogy vállalkozása hogyan tudja előnyére fordítani ezt a háborús technológiát.

Kezdjük azonban az alapoknál! Az RFID (ejtsd: “erefájdi”) angol rövidítés, a Radio Frequency IDentification szavak kezdőbetűiből tevődik össze, rádiófrekvenciás azonosításként fordítható. Vagyis a technológia roppant egyszerű, ám annál zseniálisabb: az adatokat rádióhullámok továbbítja.

RFID azonosítás plasztikkártyával

Az adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével történik. Maga az RFID-címke rögzíthető vagy beépíthető abba a tárgyba, amelyet azonosítani kíván. Ez a tárgy lehet valamilyen árucikk, alkatrész – vagy akár plasztikkártya is.

Így működik az RFID a gyakorlatban

  1. Az érzékelő aktiválást indító eseményt érzékel
  2. Bekapcsol az olvasó
  3. Az olvasó leolvassa a címkében tárolt adatokat
  4. Az olvasó továbbküldi az adatokat az adatfeldolgozó programnak
  5. Az adatfeldolgozó számítógép elküldi a kiegészített adatokat a vállalatirányítási rendszernek

Milyen cégek tudják használni az RFID-n alapuló plasztikkártyát?

Minden olyan cég az előnyére tudja fordítani az RFID-technológiát, ahol tárgyakhoz vagy élőlényekhez köthető adatokat kívánnak azonosítani. Nézzünk példákat a mindennapi életből!

Az egyik nyugat-magyarországi város egyik legnagyobb és legnívósabb konditermének vezetői a professzionális testedzés mellett a vendégek kényelmére is ügyelnek. Ennek megfelelően a vendégek kiszolgálása az RFID-rendszer elvén működő plasztikkártyákkal történik. Az egészséges testért dolgozó vendégeiket zökkenőmentes kiszolgálással teszik elégedetté. A terembérlet és belépőkártya azonosítása plasztikkártyával történik: a vendégeknek a sportruházat mellé mindössze egy bankkártya méretű kis plasztikkártyát kell az edzőtáskába készíteniük.

Az elv kiválóan alkalmas azonban kedvezménykártyaként is. Cégünket RFID chipes plasztikkártya készítéssel bízta meg Zugló önkormányzata. A kedvezmény- és városkártya használatával a lakosok számos kedvezményre jogosultak.

Hogyan tud ebből a vállalata profitálni?

A fentiekből világosan kitűnik, hogy az RFID-elven műkődő plasztikkártya használói kényelmes és modern eszköz birtokában vannak. Elég a pénztárcában magukkal vinniük a kártyát és máris részesei lehetnek az életüket könnyebbé varázsoló szolgáltatásnak.

Azonban a kártyát kibocsátó cég is jól jár ezzel a típusú azonosítással. Nézzünk ismételten gyakorlati példát, vegyük elő úja a konditermet! A konditerembe kizárólag azok léphetnek be, akik bejelentkeztek a kártyájukkal. Így a vezetők számos olyan információt leszűrhetnek, amiket kártya nélkül nem tudnának.

Például:

  • Melyik a legforgalmasabb időintervallum?
  • Mennyi ideig tartózkodnak átlagosan a vendégek a konditeremben?

A kapott adatok alapján számos olyan akciót hirdethetnek, ami tovább növeli a konditerem bevételét. Például ha a vezetők tisztában vannak azzal, hogy melyik a legforgalmasabb időszak, akkor a kevésbé népszerű időintervallumokra akciót hirdethetnek. Ezáltal nő a forgalom az addig kevésbé népszerű órákban, míg a zsúfoltabb órákban kényelmesebben edzhetnek a vendégek.

Mit gondol, az ön cége hogyan tudja az előnyére fordítani az RFID-technológiát? Ugye, hogy az ön cégének is a barátja?

Még mielőtt válaszolna, gondolta volna, hogy RFID azonosítási rendszerrel takarít meg évente több millió dollárt a kanadai légitársaság? Az Air Canada konténereket azonosít a technológiával, így gyakorlatilag elejét veszi a lopásnak.

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!
Kérjen ajánlatot!
Rugalmas gyártás technológiánknak köszönhetően, akár egy darab plasztikkártya tervezését, elkészítését is rövid határidővel vállaljuk.
Versenyképes árak. Kérje ajánlatunkat!

Bővebben >

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják Önt!

Elküldöm >

Nézd meg Facebook oldalunkat!

Legkedveltebb plasztikkártya típusok

VIP kártya
VIP kártya >
Támogatói kártya
Támogatói kártya >
Rendezői kártya
Rendezői kártya >
Pontgyűjtő kártya
Pontgyűjtő kártya >
Oktatási kártya
Oktatási kártya >
Névjegy kártya
Névjegy kártya >
Meghívó kártya
Meghívó kártya >
Látogatói kártya
Látogatói kártya >
Kulcskártya
Kulcskártya >
Klubtagsági kártya
Klubtagsági kártya >
Igazolvány kártya
Igazolvány kártya >
Hűség kártya
Hűség kártya >
Garancia kártya
Garancia kártya >
Bérletkártya
Bérletkártya >
Adatkártya
Adatkártya >