RFID érintés nélküli plasztik kártya

2014-09-24rfid, nfc, proximity, mifare, plasztik kártya

A plasztik kártyák egy az utóbbi években nagy karriert befutott csoportja az érintés nélküli RFID kártyák, amelyeket a köznyelv több különböző néven is ismer. RFID kártya, NFC kártya, Proximity kártya, Mifare kártya a leggyakrabban alkalmazott fogalmak azokra az azonosító eszközökre, ahol az azonosításhoz nem kell a kártyát az olvasóba dugni.

 

Az RFID azonosítással ellátott kártyák nagy előnye, hogy elég csak pár centiméterre megközelíteni az olvasó fejet és megtörténik a kommunikáció. Ez számos esetben lényeges követelmény: nincs fizikai érintkezés, gyors az azonosítás, nem kell élőerő, hogy csak a legfontosabb előnyeit említsük.

Mit takar az RFID rövidítés?

Az RFID (Radio Frequency IDentification), magyarul rádiófrekvenciás azonosítás egy elv, egy szabványok által rögzített eljárás, egy rádiófrekvenciás technológia, ahol egy passzív RFID cimkén adatokat tárolunk, amit távolról egy megfelelő eszköz segítségével kiolvasunk. Az RFID cimke általában egy apró elektronikai eszköz, amely elvileg bármibe beépíthető, egy árucikkbe, egy alkatrészbe, egy kutyába és természetesen egy plasztik kártyába is.

Hogyan épül fel egy RFID plasztik kártya?

Az RFID kártyák általában az ISO kártyaformátumban készülnek, a kommunikációt lehetővé tevő elektronika az előlap és a hátlap közé kerül beépítésre, így teljesen védve van minden átlagos fizikai hatástól. Az elektronika általában két fő részből áll: az antennából, mely a rádióhullámok vételéért/kisugárzásáért felelős és az RFID chipből.

RFID plasztik kártya felépítése
Egy RFID plasztik kártya belseje, az antenna és a chip

Az RFID plasztik kártyák nem tartalmaznak energiaforrást, nincs bennük elem, vagy akkumulátor, így alaphelyzetben ez a fajta plasztik kártya egy passzív eszköz. Ahhoz, hogy a plasztik kártyát kommunikációra bírjuk, kívülről kell energiával ellátni. Ezt az olvasó eszköz kisugárzott elektromágneses energiája biztosítja, ahhoz hogy működjön a kártyát az olvasó eszköztől bizonyos távolságon belülre kell helyezni: a mágneses mező feltölti a kártyát energiával, “feléled a chip” és kommunikációképes a kártya. Ugyanezen mágneses mező segítségével történik aztán a chipen lévő információk kiolvasása, vagy a chipre történő írás.

Milyen távolságról működik az RFID chip és kártya?

Az RFID plasztik kártyák egyik fontos ismérve az a maximális távolság, amelyen belül a kártya aktiválása és olvasása még lehetséges, ez az alkalmazott technológia függvényében változhat a 10 cm-től a több méteres távolságig. Az RFID technológia időközben 3 frekvenciatartományra bomlott, amelyek esetében az alábbi irányadó olvashatósági távolságok irányadóak:

Alacsonyfrekvenciás chipek - 125 KHz
A plasztik kártyának 10 cm-en belül kell elhelyezkednie az olvasófejhez képest,
hogy megtörténhessen az adatok kiolvasása.

Magasfrekvenciás chip - 13,56 MHz
Az RFID megoldással rendelkező kártyának 70 cm-en belül kell elhelyezkednie az olvasófejhez képest, hogy megtörténhessen az adatok kiolvasása.

Ultramagasfrekvenciás chip - 860-960 MHz
Ez a módszer adja a legnagyobb szabadságot, itt a RFID címkének, a cimkét tartalmazó eszköznek elég 8 méteren belül lenni és az olvasófej ilyen távolságból is képes kiolvasni a chipen tárolt adatokat.

Mire használhatóak az RFID kártyák?

Az RFID kártyák lehetséges alkalmazási köre rettenetesen széles. Az olvasórendszerek ma már egyidejűleg, párhuzamosan több kártyát is képesek olvasni, illetve az RFID chip felépítésének köszönhetően egy kártya akár több funkciót (beléptetés, fizetés) is képes egyidejűleg ellátni. Legismertebb és leggyakrabban alkalmazott felhasználási területei: igazolványkártyák, beléptető kártyák, kulcs kártyák, de használják a tömegközlekedésben, rendezvények készpénz mentes fizetési rendszereiben, fitnesstúdiók, fürdők, uszodák azonosítási feladataihoz.

Milyen típusú RFID kártyák léteznek?

A kártya által használt frekvencián túl a másik fontos ismérv a beépített chip fajtája, és “tudása”, úgymint a chip kapacitása illetve olvashatósága, írhatósága. A chipeken tárolható adatmennyiség változó, vannak csak 1 kb adatot tárolni képes chipek, de léteznek nagyobb kapacitású 500 byte feletti kapacitással bírő chipek, illetve chipkártyák is.

További információra van szüksége RFID megoldásokkal, RFID plasztik kártyákkal kapcsolatban?
Kérjen ajánlatot, vagy keresse kollégánkat!

rfid

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!
Megtervezzük kártyáját!
Segítségre van szüksége plasztik kártyája grafikai megtervezését illetően? Képzett grafikusaink, sokéves tapasztalattal, referenciákkal segítenek Önnek.

Bővebben >

Kérjen ajánlatot!
Rugalmas gyártás technológiánknak köszönhetően, akár egy darab plasztikkártya tervezését, elkészítését is rövid határidővel vállaljuk.
Versenyképes árak. Kérje ajánlatunkat!

Bővebben >

Plasztikkártya hírek

A HVG és a Céginformáció.hu "Ajánlott cég" minősítése kicsit más mint a Kereskedelmi és Iparkamara Bizalom Védjegye, a két minősítő a cég pénzügyi, adózási, kockázati paraméterei alapján abszolút objektíven minősíti a vállalkozást és engedélyezi a védjegy használatát, míg a Kamara egyéb szempontokat is figyelembe tud venni.

Bővebben >

Minden vállalkozó még több vásárlót és még nagyobb profitot akar látni. Sokszor emiatt hosszadalmas, bonyolult és igen drága eszközökhöz folyamodnak. Pedig egy egyszerű, és ár/érték arányban verhetetlen trükköt is bevethetnének. Gondolná, hogy a megoldást egy pici műanyag kártyában találja? 

Bővebben >

Győri székhelyű vállalkozásként elismerést kapni a helyi iparkamarától különösen megtisztelő: szakmailag is megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, minőségi szolgáltatást nyújtunk partnereinknek, valamint megbízhatnak bennünk.

Bővebben >

Címkefelhő

Legkedveltebb plasztikkártya típusok

VIP kártya
VIP kártya >
Támogatói kártya
Támogatói kártya >
Rendezői kártya
Rendezői kártya >
Pontgyűjtő kártya
Pontgyűjtő kártya >
Oktatási kártya
Oktatási kártya >
Névjegy kártya
Névjegy kártya >
Meghívó kártya
Meghívó kártya >
Látogatói kártya
Látogatói kártya >
Kulcskártya
Kulcskártya >
Klubtagsági kártya
Klubtagsági kártya >
Igazolvány kártya
Igazolvány kártya >
Hűség kártya
Hűség kártya >
Garancia kártya
Garancia kártya >
Bérletkártya
Bérletkártya >
Adatkártya
Adatkártya >