A plasztik kártya

A plasztik kártyák az elmúlt évtizedek nagy nyertesei, térhódításuk megállíthatatlannak tűnik és nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is egyre több vállakozás, szervezet ad ki valamilyen típusú kártyát és egyre több magánszemély tárcájában lapulnak különböző típusú plasztikkártyák, bankkártyák, kedvezménykártyák.
A plasztik kártyák használatát a 60-as években neves nagy cégek vezették be Amerikában és az évek alatt folyamatosan az exkluzivitás egyik szimbólumává váltak. A massziv kialakítás, az egyedi grafika, a bankkártya imidzse, a kapcsolódó lehetőségek teszik a plasztikkártyákat egyedülállóan különlegessé.

plasztik kártyák

Mi a plasztikkártya alapanyaga?

A plasztik kártyák alapanyaga egy erre a célra kifejlesztett műanyag(PVC, PC, composit), amely többféle minőségben érhető el. Vannak sima fehér színű kártya anyagok és emellett elérhetőek extra minőségek: arany színű kártya, ezüst színű kártya, átlátszó kártya alapanyagok. A kártya vastagság általában a szabványos 0,76 mm, de vannak vékonyabb(0,4-0,5 mm) plasztikkártya alapanyagok is.

Hogyan készül a plasztikkártya  felülete?

A plasztik kártya felületére a grafikus által speciálisan előkészített grafikai file közvetítésével alapvetően három módszerrel kerülhet fel a grafika: ofszetnyomással, HDP technológiával illetve szitanyomással.

Ofsetnyomtatás
A nyomdaiparban hosszú évek óta alkalmazott technológiával a plasztik kártyák esetén is jó minőségű grafikai felület érhető el, a módszer az összes jelenleg ismert digitális nyomtatásnál jobb minőséget garantál, bármilyen szín megjeleníthető vele (arany, ezüst). A "magas" gépindulási/előkészítési költségek miatt nagyobb példányszámban(1000 pld. feletti példányszámoknál) készülő kártyáknál alkalmazzuk így széles ügyfélkörrel rendelkező megrendelőinknek ajánljuk.
Az így elkészült plasztikkártyák utólag könnyedén megszemélyesíthetőek, akár egyesével is felvihetők később az azonosítási adatok, sorszám, vonalkód, stb.

HDP technológia
A HDP eljárás a jelenleg ismert legkorszerűbb és legjobb minőségű digitális nyomtatási technológia. A grafika felvitele először egy közvetítő HDP filmre történik, majd ezt a réteget a nyomtató ráégeti egy PVC kártyára.
Ezzel az eljárással bármilyen grafika, bármilyen szín megjeleníthető, az eljárás az ofszet nyomtatási minőséghez közel hasonló minőséget tud produkálni, viszont az ofszet eljárással szemben alacsony példányszámban is költséghatékony.

Szitanyomás
A ruhaiparban, textiliparban elterjedt szitanyomás esetén egy kifeszített sűrű szövetanyag, a szita helyettesíti a nyomólemezeket. A szita szövete speciálisan kialakított, bizonyos helyeken átengedi a festéket, bizonyos helyeken viszont nem. A nyomóforma a szövet festékáteresztő része egyúttal.
Az eljárás hátránya, hogy csak vektoros ábrák és szövegek nyomására alkalmas, fotók, raszteres képek, nagy felbontások nyomtatására alkalmatlan, csak kis példányszámú megrendelések esetén érdemes alkalmazni.

Milyen megszemélyesítés alkalmazható a kártyáknál?
A plasztik kártyák digitális nyomtatás esetén direktben, ofset nyomtatás esetén utólagosan is egyedi adatokkal felöltöztethetőek, megszemélyesíthetőek. A kártya megszemélyesíténél felkerülhet a plasztik kártyára fénykép, sorszám, aláírásmező, vagy bármilyen egyedi, személyes adat. Így teljesen egyedi kártyák gyárthatóak nagy tömegben teljesen különböző adatokkal feliratozva.

Milyen optikai azonosítás használható a kártyák felületén?
Tulajdonképpen ami rányomtatható az mind alklamazható. Tehát felkerülhet a kártyára vonalkód, QR kód, de akár a sorszám is lehet az azonosítás alapja.

Milyen biztonsági elemek vihetők fel a kártyára?
A plasztikkártya sok további lehetőséget rejt a biztonság fokozására. Lehetőség van a kártyára UV reagens festékkel információt felvinni, lehetőség hologram elhelyezésére, de emellett dombornyomással, vésett információk elhelyezésével és lézergravírozás alkalmazásával is növelhető a kártya biztonsága.

Milyen intelligen, aktív elektronika alkalmazható a kártyáknál?
A plasztik kártyák többféle aktív elektronikával is rendelhetőek, az egyik legrégebben alkalmazott módszer a mágnescsík, amelyből két fajta áll rendelkezésre. A Lo-co 350 Oe (barna) mágnescsíkok  használata elsősorban  a szállodai kulcskártyáknál terjedt el, míg a HiCo 2700 Oe (fekete) mágnescsíkok - mivel biztonsági szintjük magasabb - az érzékenyebb területeken használt, alkalmazásuk egyre inkább kiszorítja a Lo-Co megoldásokat. Ezeket a kártyákát szokás mágneskártyáknak is nevezni.

A chip kártyák a plasztik kártyák azon csoportja, ahol a kártyában már egy programozható, adatokkal feltölthető chip szolgálja ki a kommunikációt. Kapacitástól függően pontgyűjtő vagy lojalitás rendszerek támogatására is használhatóak ezek a chipkártyák a bankkártya funkcionalitás mellett.

Az utóbbi években egyre gyakoribb igény az érintésre kommunikáló kártyák az NFC kártyák használata. Ezek az RFID (Radio Frequency IDentification), vagyis rádió frekvencián kommunikáló kártyák pár centiméteres távolságon belül kommunikálnak az olvasó egységgel, mind azonosításra, mind adatok cseréjére alkalmasak.

További információra van szüksége? Keresse kollégáinkat!

Megtervezzük kártyáját!
Segítségre van szüksége plasztik kártyája grafikai megtervezését illetően? Képzett grafikusaink, sokéves tapasztalattal, referenciákkal segítenek Önnek.

Bővebben >

Kérjen ajánlatot!
Rugalmas gyártás technológiánknak köszönhetően, akár egy darab plasztikkártya tervezését, elkészítését is rövid határidővel vállaljuk.
Versenyképes árak. Kérje ajánlatunkat!

Bővebben >

Nézze meg referenciáinkat!
Különböző típusú plasztikkártyáinkat számos területen különböző céllal használják partnereink. Referenciáink között tallózhat az alábbi linkre kattintva.

Bővebben >

Nézd meg Facebook oldalunkat!
Plasztikkártya hírek

A HVG és a Céginformáció.hu "Ajánlott cég" minősítése kicsit más mint a Kereskedelmi és Iparkamara Bizalom Védjegye, a két minősítő a cég pénzügyi, adózási, kockázati paraméterei alapján abszolút objektíven minősíti a vállalkozást és engedélyezi a védjegy használatát, míg a Kamara egyéb szempontokat is figyelembe tud venni.

Bővebben >

Minden vállalkozó még több vásárlót és még nagyobb profitot akar látni. Sokszor emiatt hosszadalmas, bonyolult és igen drága eszközökhöz folyamodnak. Pedig egy egyszerű, és ár/érték arányban verhetetlen trükköt is bevethetnének. Gondolná, hogy a megoldást egy pici műanyag kártyában találja? 

Bővebben >

Győri székhelyű vállalkozásként elismerést kapni a helyi iparkamarától különösen megtisztelő: szakmailag is megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, minőségi szolgáltatást nyújtunk partnereinknek, valamint megbízhatnak bennünk.

Bővebben >

Címkefelhő

Legkedveltebb plasztikkártya típusok

VIP kártya
VIP kártya >
Támogatói kártya
Támogatói kártya >
Rendezői kártya
Rendezői kártya >
Pontgyűjtő kártya
Pontgyűjtő kártya >
Oktatási kártya
Oktatási kártya >
Névjegy kártya
Névjegy kártya >
Meghívó kártya
Meghívó kártya >
Látogatói kártya
Látogatói kártya >
Kulcskártya
Kulcskártya >
Klubtagsági kártya
Klubtagsági kártya >
Igazolvány kártya
Igazolvány kártya >
Hűség kártya
Hűség kártya >
Garancia kártya
Garancia kártya >
Bérletkártya
Bérletkártya >
Adatkártya
Adatkártya >