top of page
Plasztikkártya készítés
Plasztikkártya gyártás

A plasztikkártya

Kérdése van? Visszahívjuk!

A plasztikkártya nyomtatás az elmúlt évtizedek nagy nyertesei, térhódításuk megállíthatatlannak tűnik és nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is egyre több vállakozás, szervezet ad ki valamilyen típusú kártyát és egyre több magánszemély tárcájában lapulnak különböző típusú plasztikkártyák, bankkártyák, kedvezménykártyák.
A plasztikkártyák használatát a 60-as években neves nagy cégek vezették be Amerikában és az évek alatt folyamatosan az exkluzivitás egyik szimbólumává váltak.

plasztikkártya alapanyagok

Mi a plasztikkártya alapanyaga?

A plasztikkártyák alapanyaga egy erre a célra kifejlesztett műanyag(PVC, PC, composit), amely többféle minőségben érhető el. Vannak sima fehér színű kártya anyagok és emellett elérhetőek extra minőségek: arany színű kártya, ezüst színű kártya, átlátszó kártya alapanyagok. A kártya vastagság általában a szabványos 0,76 mm, de vannak vékonyabb(0,4-0,5 mm) plasztikkártya alapanyagok is.

Hogyan készül a plasztikkártya  felülete?

A plasztikkártya felületére a grafikus által speciálisan előkészített grafikai file közvetítésével alapvetően három módszerrel kerülhet fel a grafika: ofszetnyomással, HDP technológiával illetve szitanyomással.

Plasztikkártya nyomtatás fajtái

Ofszetnyomtatás

A nyomdaiparban hosszú évek óta alkalmazott technológiával a plasztikkártyák esetén is jó minőségű grafikai felület érhető el, a módszer az összes jelenleg ismert digitális nyomtatásnál jobb minőséget garantál, bármilyen szín megjeleníthető vele (arany, ezüst). A "magas" gépindulási/előkészítési költségek miatt nagyobb példányszámban(1000 pld. feletti példányszámoknál) készülő kártyáknál alkalmazzuk így széles ügyfélkörrel rendelkező megrendelőinknek ajánljuk. Az így elkészült plasztikkártyák utólag könnyedén megszemélyesíthetőek, akár egyesével is felvihetők később az azonosítási adatok, sorszám, vonalkód, stb.

HDP technológia

A HDP eljárás a jelenleg ismert legkorszerűbb és legjobb minőségű digitális nyomtatási technológia. A grafika felvitele először egy közvetítő HDP filmre történik, majd ezt a réteget a nyomtató ráégeti egy PVC kártyára.
Ezzel az eljárással bármilyen grafika, bármilyen szín megjeleníthető, az eljárás az ofszetnyomtatás minőséghez közel hasonló minőséget tud produkálni, viszont az ofszet eljárással szemben alacsony példányszámban is költséghatékony.

Szitanyomás

A ruhaiparban, textiliparban elterjedt szitanyomás esetén egy kifeszített sűrű szövetanyag, a szita helyettesíti a nyomólemezeket. A szita szövete speciálisan kialakított, bizonyos helyeken átengedi a festéket, bizonyos helyeken viszont nem. A nyomóforma a szövet festékáteresztő része egyúttal. Az eljárás hátránya, hogy csak vektoros ábrák és szövegek nyomására alkalmas, fotók, raszteres képek, nagy felbontások nyomtatására alkalmatlan, csak kis példányszámú megrendelések esetén érdemes alkalmazni.

Milyen megszemélyesítés alkalmazható a plasztikkártyáknál?

A plasztikkártyák digitális nyomtatás esetén direktben, ofszetnyomtatás esetén utólagosan is egyedi adatokkal felöltöztethetőek, megszemélyesíthetőek. A kártya megszemélyesíténél felkerülhet a plasztikkártyára fénykép, sorszám, aláírásmező, vagy bármilyen egyedi, személyes adat. Így teljesen egyedi kártyák gyárthatóak nagy tömegben teljesen különböző adatokkal feliratozva.

Milyen optikai azonosítás használható a kártyák felületén?

Tulajdonképpen ami rányomtatható az mind alklamazható. Tehát felkerülhet a kártyára vonalkód, QR kód, de akár a sorszám is lehet az azonosítás alapja.

Milyen biztonsági elemek vihetők fel a kártyára?

A plasztikkártya sok további lehetőséget rejt a biztonság fokozására. Lehetőség van a kártyára UV reagens festékkel információt felvinni, lehetőség hologram elhelyezésére, de emellett dombornyomással, vésett információk elhelyezésével és lézergravírozás alkalmazásával is növelhető a kártya biztonsága.

Milyen intelligens, aktív elektronika alkalmazható a plasztikkártyáknál?

A plasztikkártyák többféle aktív elektronikával is rendelhetőek, az egyik legrégebben alkalmazott módszer a mágnescsík, amelyből két fajta áll rendelkezésre. A Lo-co 350 Oe (barna) mágnescsíkok  használata elsősorban  a szállodai kulcskártyáknál terjedt el, míg a HiCo 2700 Oe (fekete) mágnescsíkok - mivel biztonsági szintjük magasabb - az érzékenyebb területeken használt, alkalmazásuk egyre inkább kiszorítja a Lo-Co megoldásokat. Ezeket a kártyákát szokás mágneskártyáknak is nevezni.

A chip kártyák a plasztikkártyák azon csoportja, ahol a kártyában már egy programozható, adatokkal feltölthető chip szolgálja ki a kommunikációt. Kapacitástól függően pontgyűjtő vagy lojalitás rendszerek támogatására is használhatóak ezek a chipkártyák.

 

Az utóbbi években egyre gyakoribb igény az érintésre kommunikáló kártyák az NFC kártyák használata. Ezek az RFID (Radio Frequency IDentification), vagyis rádió frekvencián kommunikáló kártyák pár milliméteres távolságon belül kommunikálnak az olvasó egységgel, mind azonosításra, mind adatok cseréjére alkalmasak.

További információra van szüksége? Keresse kollégáinkat!

bottom of page