top of page
Keresés

Stancolt, egyediplasztik kártya

Frissítve: 2022. ápr. 25.

A szokványos pénztárcaméret barát plasztik kártya méretét egy nemzetközi szabvány az az ISO/IEC 7810 ID-1 szabvány írja le, amely szabványnak a piacon legyártásra kerülő plasztikkártyák többsége megfelel. De persze van lehetőség egyedi méretű, perforált, stancolt plasztik kártya elkészítésére is.


Az általánosan elfogadott és használt plasztikkártya (CR80) méret az ISO/IEC 7810 ID-1 szabvány követelményeinek megfelelően 85.60 × 53.98 mm (3.370 × 2.125 inch), a plasztik kártya sarkok pedig a 2.88–3.48 mm rádiusz intervallumon belül kerülnek lekerekítésre. A plasztikkártyák szabványos vastagsága 0,76 milliméter, de természetesen az utóbbi években elérhető alapanyagmegoldásoknak köszönhetően ma már széles vastagsági tartományban lehetséges különböző egyszerű, vagy aktív elektronikai elemekkel ellátott plasztik kártyákat gyártani.


De mi a helyzet az extrább méretekkel?

Természetesen mindent lehet, hiszen a holdon is járt ember és annak már több mint 40 éve. De ha az ésszerű költség kereteken belül gondolkodunk, akkor a szabványos kártyaméret formátum valamely felosztása tűnik a legköltség kímélőbb megoldásnak. Szokásos a kártya 3 kisebb bébikártyára osztott verziójával dolgozni, de 1/3 - 2/3 arányban is van lehetőség a plasztikkártya megosztására, amelyek azután a funkció, a marketing céllal összhangban letörhetőek és a baby kártyák önállóan is használhatóak.


A kereskedelmi elvárások és egyéb praktikus szempontok alapján ma már egyre népszerűbb a normál kártyaméretre "ráülő" egy kis kártyamegoldással megtoldott kártyák, amelyeket akár pontgyűjtő rendszereknél, beléptetésnél, azonosításnál lehet alkalmazni. A plasztikkártya teljes szélessége ebben az esetben: 85,6 mm + 28,5 mm, vagyis 114,1 mm. A letörhető kompakt kis kártya általában perforált, kulcstartóra rögzíthető(mondjuk egy megfelelő méretű lyuk kialakításával), így mindig kéznél lehet, nem kell vadászni a kasszánál, vagy a beléptető rendszernél.


Lehet a plasztik kártya lyukas, perforált, stancolt?


A különböző alapanyagú plasztikkártyák ugyan jól stancolhatóak, de a stancolás, lyukasztás viszonylag költséges eljárás, így bizonyos példányszámok alatt nem hozható ki csak nagyon magas fajlagos költségekkel. Bevált és "járatos" megoldás a kártya lyukasztása, ahol általában a 4 mm-es illetve az 5 mm-es lyukkialakítás a megszokott, a kialakított lyuk a kártya szélektől való távolsága is kötött. Van lehetőség - például szélesebb rögzítő elem átfűzésére szolgáló - rés stancolására is a kártyán, ennek szokványos mérete 15 x 3,3 mm és adott pozícióban van a kártya szélétől.


A kártyák stancolásánál egy szemmel nem észrevehető +-0,5 mm-es tűréssel dolgoznak a kártyagyártók, amely semminemű hátrányt nem okoz a kártyák funkcionalitása terén.



Nagyon egyedi esetekben természetesen bármilyen méretű kivágás létrehozható a plasztikkártyán, ha azt a design, vagy a funkció megkívánja, de ez a kialakítás nagyon költséges is lehet, csak magas darabszám esetén lehet az egy kártyára eső költségeket normális szinten tartani.


További információra van szüksége az egyedi kialakítású kártyákkall kapcsolatban?

Kérjen ajánlatot, vagy keresse kollégánkat!

20 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page